Etkö löydä autoosi oikeaa tuotetta? Laita rekisterinumero tai runkonumero sähköpostiin info(at)ilmajousikauppa.com tai chattiin, niin tarkastamme.

Kompressorin hankinta edessä

Ilmajousituksen kompressorin rikkoontuminen johtuu yleensä siitä, että järjestelmän vikoihin ei puututa heti. Alta löydät tietoa miten kannattaa toimia, jos kompressorissa ilmenee ongelmaa. Muistathan, että näissä asioissa kannattaa kääntyä oman automerkin ammattilaisen puoleen.

Suurin syy kompressorin vioittumiseen on ilmajousitusjärjestelmän ilmavuoto, jolloin kompressori hakkaa itsensä hengiltä.

Kompressorin toimintaperiaate:

Ilmajousituksen kompressorit sijaitsee lähes poikkeuksetta auton ulkopintoihin kiinnitettynä. Yleensä jonkinlaisen kotelon sisällä tai suojapaneelin alla.Kompressori toimii niin, että se imee ulkoilmaa. Ilma ohjautuu kuivaimen kautta sylinteriin. Sylinterissä mäntä puristaa ilmaa kokoon, jolloin syntyy ilmanpainetta. Paine ohjataan venttiilein avulla tarvittavaan paikkaan.

Kompressorit on niin kutsuttuja mäntä kompressoreita. Sylinteriputkessa mäntä liikkuu edestakaisin. Liikkuessaan toiseen suuntaan se imee ilmaa sisäänsä. Toiseen liikkuessaan se puristaa ilmaa kasaan. Tuottaa siis ilmanpainetta.

Kun on aika vaihtaa kompressori, tarkastathan seuraavat asiat!

Vuotaako ilmajouset, ne vaihdetaan ensin.

Vuotaako letkusto, jos vuotaa vaihdetaan koko letku ja suodatin. Muuten lika ja pöly menee heti uuteen kompressoriin.

Venttiililohko vuotaa, tarkasta letkujen liittimet, vaihdetaan tarvittavat osat.

   Kompressorin mukana tulee uusi rele, se vaihdetaan. Kun kompressori käy liian pitkään ja liian usein, liialliset kierrokset saavat releen koskettimet tarttumaan yhteen. Seurauksena saattaa olla, että rele ei enää toimi ja kompressori jatkaa toimintaansa hallitsemattomasti, kunnes se palaa loppuun. Rele on vaihdettava uuden kompressorin asentamisen yhteydessä, vaikka vanha näyttäisi toimivan.

   Ilmanottoletkun suodatinta on käytetty liian kauan, eikä se enää hoida suodatusta ja kuivaamista. Tämän seurauksena kompressori imee kosteutta ja ruoste polttaa pumppua. Tässä tapauksessa on tarpeen vaihtaa imuletku ja ilmansuodatin ennen uuden kompressorin asentamista. Kaikissa automalleissa ei ole ilmanottoletkun suodatinta esim. BMW F15, F11.

   Lyhyesti: kaikki kompressorin vaurioiden syyt on eliminoitava täysin ennen uuden kompressorin asentamista. Vaihda rele, ilmanottoletkun suodatin. Joidenkin ajoneuvojen ilmajousisto on täytettävä uudelleen CO2;lla/typellä, kannattaa varmistaa asentajalta.

   Järjestelmän vuodot tarkastetaan myös korjausten/huoltojen jälkeen, helpoin tapa on pysäyttää auto ja kirjata korkeus lokasuojan alareunasta. Mittaa nämä korkeudet uudelleen seuraavana päivänä ja vertaa niitä aikaisempiin korkeuksiin. Kun ajoneuvo on pysäköity yön yli, kompressorin ei yleensä tarvitse käydä kauempaa kuin 20-30 sekuntia, ennen kuin järjestelmä käynnistyy.

   Tästä pääset lukemaan ammattilaisemme yksinkertaisesti kertomana ilmajousitusjärjestelmän toimintaperiaatteet, miten kukin osa osaltaan vaikuttaa järjestelmässä.


   Lahjakortti