Etkö löydä autoosi oikeaa tuotetta? Laita rekisterinumero tai runkonumero sähköpostiin info(at)ilmajousikauppa.com tai chattiin, niin tarkastamme.

Ilmajousitusjärjestelmän toiminta lyhyesti

Tuo toisten manaama, mutta toisten rakastama järjestelmä. Niin hankala, mutta niin looginen. Alla on kerrottu lyhyesti ja pelkistetysti ammattilaisemme sanoin ilmajousitusjärjestelmän toiminta.

Ilmajousitusjärjestelmän kokonaisuuksia on muutama erilainen. Perusmalli, jossa ilmajouset ovat vain takana. Täysilmajousitus, jossa on takana ja edessä ilmajouset.

Sitten löytyy vielä säädettävällä ajokorkeudella oleva järjestelmä. Ilmajousituksen komponenttien määrä vaihtelee hiukan automallin ja suunnittelun mukaan.

Autoissa, joissa on vain takana ilmajouset, ilmajousitusjärjestelmä koostuu seuraavista komponenteista

Täysilmajousitetussa on kaikki edellä mainitut, sekä joissain malleissa on myös:

  Toimintalogiikka on kaikissa sama

  Korkeusanturi tarkkailee arvoja. Jos arvo muuttuu tarpeeksi siihen suuntaan, että tarvitaan lisää painetta, ohjainlaite käskee kompressorin päälle ja avaa ohjain venttiililtä sen kanavan, jolle anturi pyytää lisää ilmaa. Tässä vaiheessa ei vielä minkään auton mittaristossa syty mitään vikavaloja.

  Jos järjestelmä vuotaa massiivisesti. Voi auto yön aikana tai pidemmän seisomisen seurauksena mennä jostain nurkasta niin alas, että anturi tunnistaa vaarallisen matalan korkeuden. Tällöin mittaristoon yleensä syttyy alustan korkeudesta varoittava valo. Kun anturi tulee taas pyydettyyn ajokorkeus arvoon, ajoasentoon, ohjainlaite käskee kompressorin sammumaan ja venttiilin sulkemaan linjan.

  Anturi ei aina pyydä lisää ilmaa, se voi myös pyytää vähentämään ilmaa. Esimerkkinä, vaikka auton tavaratilaan lastataan kuormaa niin paljon, että anturi pyytää lisää ilmaa ja saa sen. Kun tämän jälkeen kuorma poistetaan autosta perä yleensä nousee sillä paineella niin ylös, että anturi tulee rajaan, jossa se pyytää vähemmän painetta. Tällöin ohjainlaite käskee venttiilin auki. Kun ollaan taas ajokorkeus arvossa, ohjainlaite käskee venttiilin kiinni.

  Ilmanpaineen järjestelmässä pitävät komponentit ovat:

  • Ilmajouset
  • Ohjausventtiili tai venttiilit
  • Ilmalinjat ja niiden liittimet
  • Lisäilmasäiliö *

   * Niissä malleissa joissa ko. komponentti on.

   Kompressori on vain ilmaa tuottava komponentti. Se ei pidä painetta järjestelmässä. Kun ohjainlaite pysäyttää kompressorin, on se käytännössä irti paineellisesta järjestelmästä.

   Vikaoppaaseen pääset tästä.

   Kompressorin toiminna syvempi opas löytyy tästä.

   Lahjakortti