Kompressorin parhain ystävä - imuilman suodatin
Kompressorin toiminta Ilmajousituksen kompressorit sijaitsee lähes poikkeuksetta auton ulkopintoihin kiinnitettynä. Yleensä jonkinlaisen kotelon sisällä tai suojapaneelin alla. Kompressori toimii niin, että se imee ulkoilmaa. Ilma ohjautuu kuivaimen kautta sylinteriin. Sylinterissä mäntä puristaa ilmaa kokoon, jolloin syntyy ilmanpainetta. Paine ohjataan venttiilein avulla tarvittavaan paikkaan. Kompressorit on niin kutsuttuja mäntä kompressoreita. Sylinteriputkessa mäntä liikkuu edestakaisin. Liikkuessaan toiseen suuntaan se imee ilmaa sisäänsä. Toiseen liikkuessaan se puristaa ilmaa kasaan. Tuottaa siis ilmanpainetta.
Imuilma
Imuilma imetään kompressoriin imu kammiosta, sisätiloista tai suoraan ulkoilmasta, automallista riippuen.
Imukammio, muovinen “laatikko”, joka ei ole tiivis, vaan niissä on reikiä joista ilma pääsee kammioon. Jos ilma pääsee kammioon, niin sinne pääsee myös epäpuhtaudet (erittäin hieno hiekan pöly, suola, kosteus, tms).
Jos se olisi tiivis, niin kompressorin sieltä ilmaa imiessään kammioon syntyisi alipaine.
Kammiosta imevissä malleissa ongelma on aina epäpuhtaus. Hienoa pölyä tms. menee sylinteriin. Mäntä hieroo pölyä sylinterin seinää vasten, männänrengas kuluu. Sylinterin seinämään tulee jälkiä. Männänrengas ei enään “pidä” puristustahdissa, tulee niin kutsuttua ohivuotoa. Kompressorin hyötysuhde huononee ja työaika pitenee. Lopulta kompressori menee niin väljäksi, ettei se jaksa tuottaa auton nostoon tarvittavaa painemäärää.
Auton sisätiloista imettävä ilma. Kompressorista menee letku korissa olevasta reiästä auton sisätilaan, josta se imee ilman.
Näissä tapauksissa ongelmaksi muodostuu kondensaatio, eli kosteuden tiivistyminen.
Tämä ongelma on yleinen talvella, uklkona on -25 astetta ja autossa sisällä +20-22 astetta. Ilmassa on aina kosteutta. Kun lämmin ilma kohtaa kylmän ilman, kosteus tiivistyy vedeksi. Kun kompressori pysähtyy, ilman kulku lakkaa, kosteus siinä ilmassa pysyy, tiivistyy ja jäätyy. Yleensä kosteus jäätyy kuivaimeen. Kosteus myös ruostuttaa ilmaa ohjaavia venttiileitä. Tottakai myös näissä sisältä ilmaa imevissä malleissa
Imuilman suodatus
Imuilma suositellaan suodattamaan suodattimella. Näin tehdäänkin valtaosassa ajoneuvoja.
Ikävä kyllä on malleja, joissa alkujaan ei ole suunniteltu suodatusta.
Esimerkiksi Mercedes-Benz W205 ja W213 mallit käyttää kammio tekniikkaa. Niissä ei alkujaan ole suodatinta. Takuun säilymisen edellytys meillä on, että lisätään suodatin kompressorin vaihdon yhteydessä letkuun, joka menee kompressorilta kammiolle. Sekä kompressorin ja suodattimen välinen letku ainakin puhdistetaan huolellisesti. Mielellään vaihdetaan uuteen. Letkun ei tarvitse olla alkuperäinen varaosa.
Volvot, joissa on ilmajousitus. Imuilma Volvoissa imetään sisätiloista. Näissä ei myöskään käytetä suodatinta. Takuun säilymisen edellytys meillä on, että lisätään suodatin kompressorin vaihdon yhteydessä letkuun, joka menee kompressorilta auton sisään. Sekä kompressorin ja suodattimen välinen letku ainakin puhdistetaan huolellisesti. Mielellään vaihdetaan uuteen. Letkun ei tarvitse olla alkuperäinen varaosa.
On myös malleja, joissa on kompressorin yhteyteen tehty suodatin. BMW 5-sarja F11 esimerkiksi on tällainen. Tässä mallissa ei tarvitse erillistä suodatinta.
On myös malleja joissa on alkujaan suodatin. Joissakin näissä malleissa tyypillistä on sellainen, että kompressorin ja suodattimen välinen letku murtuu, katkeaa ajan saatossa. Letkun materiaali ei kestä sään vaihtelun ja lämpötila muutosten tuomaa rasitusta.
Näissä tapauksissa aina täytyy vaihtaa suodatin, myös letku kompressorin ja suodattimen väliin täytyisi vaihtaa. Letkun ei tarvitse olla alkuperäinen varaosa.